Fake IKEA reklam blir en 835 SEK prenumeration

Fake IKEA reklam blir en 835 SEK prenumeration

Uppdaterad 2018-04-23

Ny variant av samma på gång igen den här gången med koden ik2018jfb

Sökresultatet blev den här gången det här:


Original artikel från 2017-10-25

På Facebook (FB) börjar folk posta följande inlägg.

Gör man denna sökning på Google så visas som första träff följande:

Vi följer så klart länken eftersom vi vill ha IKEA-kuponger värda 10.000 SEK.
Länken i sin tur innehåller ett skript som innehåller följande.

Det i sin tur gör att man hamnar här:

Längst ner på sidan står det följande skrivet klart och tydligt för den som kan och vill läsa:

Vi fortsätter med att ignorera texten ovan, låtsas som vi inte har läst den och skriver in våra uppgifter. Detta skickar oss vidare till en sida där vi kan ange våra kreditkortsuppgifter.

Adressen på sidan är “dropbdownsound(.)com” som inte låter direkt som IKEA kan man säga. Dessutom står det högst upp “+3 dagar provperiod på DropDownSound(.)com för obegränsad onlineunderhållning“.
Jag knappar in några “falska” kreditkortsuppgifter och det går tyvärr inte så bra.

Chatta med supporten

Då jag inte vill lämna ut några korrekta uppgifter så bestämde jag mig för att besöka DropDownSound’s hemsida, som till och med erbjuder en support chatt!

Nu börjar det intressanta här. Jag skriver så klart på svenska och får det här som svar:

Ok, jag fortsätter på engelska och ställer lite frågor samt skickar lite flera länkar. Ett utdrag ur chatten kan ni se nedan:

Att komma ihåg och tänka på

Summa summarum, gå inte på dessa falska erbjudanden! Om man verkligen får ett 10.000 SEK presentkort från IKEA är svårt att tro. Istället lämnar man sina kreditkortsuppgifter som sedan används för en månatlig prenumeration / månadsavgift på 835 SEK. Själva avgiftsbetalningen syns sen på första fakturan. Även om det går att säga upp prenumerationen, så har man blivit av med 835 SEK i onödan.

Liknande falska erbjudanden har funnits på FB där bland annat SF-Bio användes. Däremot står allt tydligt på hemsidan “Tävling arrangeras inte av IKEA” och “Därefter kommer en månatligt medlemsavgift (835 SEK) automatiskt att dras från ditt kreditkort.

Se även Karl-Emil Nikka’s blogginlägg:

 

 

2 svar på ”Fake IKEA reklam blir en 835 SEK prenumeration

  1. Varning.Circel K mastercard fakturerar en produkt som heter Dropdownsound.com jag har mejlat ringt men ingen har kunnat ge mig vettiga svar. Tydligen kan detta bolag fakturera utan pinkod eller kortnummer eller kortinnehavarens medgivande.

    1. Företaget måste ha fått dina uppgifter genom att du har skrivit uppgifterna på deras hemsida. Liknande någon reklam som den här IKEA fake reklamen eller Elgiganten som också har förekommit.

Kommentarer är stängda.

Kommentarer är stängda.